Het kan soms moeilijk zijn om beslissingen te nemen over een conflict met je werkgever over inkomen. Vooral als het gaat om het inschakelen van rechtsbijstand. Rechtsbijstand kan soms kostbaar zijn en je wilt niet altijd meteen de advocaat inschakelen als er een conflict is. Maar wanneer is het wel noodzakelijk om rechtsbijstand in te schakelen bij een conflict met je werkgever over inkomen? In dit artikel geven wij je een aantal handvatten die jou helpen bij het maken van deze beslissing.
1. Check je arbeidsovereenkomst en CAO
De eerste stap die je moet nemen als je in conflict bent met je werkgever over inkomen is het checken van je arbeidsovereenkomst en de CAO. Hierin staan vaak afspraken over de hoogte van het salaris en hoe deze wordt berekend. Als blijkt dat je werkgever zich niet aan de afspraken houdt, dan kun je overwegen om rechtsbijstand in te schakelen van https://www.arag.nl/ bijvoorbeeld.
2. Praat eerst met je werkgever
Als je het vermoeden hebt dat je werkgever zich niet aan de afspraken houdt, dan is het verstandig om eerst het gesprek aan te gaan met je werkgever. Misschien is er sprake van een misverstand en kan het conflict op een eenvoudige manier worden opgelost. Als dit niet het geval is, dan kun je stappen gaan nemen.
3. Schakel rechtsbijstand in
Als het gesprek met je werkgever niet tot een oplossing heeft geleid, dan kun je ervoor kiezen om rechtsbijstand in te schakelen. Een rechtsbijstandverzekering kan hierbij helpen. Met een rechtsbijstandverzekering weet je dat je professionele hulp krijgt bij het oplossen van het conflict. Daarnaast dekt de verzekering de kosten die je maakt bij het inschakelen van een advocaat.
4. Ga naar de juridische dienstverlening
Als je ervoor kiest om geen rechtsbijstand in te schakelen omdat je geen verzekering hebt, dan kun je altijd terecht bij de juridische dienstverlening. Hier krijg je gratis juridisch advies over je conflict met je werkgever. De juridische dienstverlening kan je ook doorverwijzen naar een advocaat als dat nodig is. In sommige gevallen kun je ook een pro deo advocaat krijgen als je niet genoeg financiële middelen hebt.
5. Pas op met de gang naar de rechter
Als je er uiteindelijk voor kiest om naar de rechter te gaan, dan moet je er wel rekening mee houden dat dit een langdurig proces kan zijn. Daarnaast brengt het ook kosten met zich mee. Als je verliest in de rechtszaak, dan ben je de kosten kwijt. Weeg dus altijd goed af of het de moeite waard is om naar de rechter te gaan.
Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden als je in conflict bent met je werkgever over inkomen. Het is altijd verstandig om eerst het gesprek aan te gaan met je werkgever. Als dit niets oplevert dan kan professionele hulp, zoals rechtsbijstand of de juridische dienstverlening, noodzakelijk zijn. Als je uiteindelijk toch naar de rechter moet, dan moet je je goed realiseren dat dit een langdurig en kostbaar proces kan zijn. Weeg dus altijd je opties zorgvuldig af en laat je goed informeren voordat je een besluit neemt.