Verschillende incassokosten

Heeft u een eigen bedrijf? Dan is dat in de eerste plaats natuurlijk hartstikke leuk. U bent dan lekker zelfstandig en kunt volledig uw eigen weg gaan. Tegelijkertijd brengt het ook bepaalde risico’s met zich mee. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een klant niet wil betalen. In dat geval kunt u verschillende procedures beginnen. In dit artikel gaan wij wat dieper in op de verschillende stappen die u kunt ondernemen wanneer een klant weigert te betalen.

Een herinnering sturen

Aan de ene kant raden wij altijd aan om eerst een betalingsherinnering te sturen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de klant de factuur niet heeft gezien. U wilt dan natuurlijk niet zonder reden een slechte relatie met de klant opbouwen. Stuur dus altijd eerst een vriendelijke herinnering en wacht vervolgens op een bericht terug.

Tweede herinnering en aanmaning

Is er niet gereageerd op de eerste herinnering? In dat geval raden wij u aan om een tweede herinnering te sturen en vervolgens een aanmaning. Dit kan al op een iets dwingendere toon, want de klant heeft zich ook niet van zijn beste kant laten zien. Als er niet kan worden betaald, is het in ieder geval handig wanneer hij of zij een berichtje stuurt om dat aan te geven. U kunt zelf gewoon een tweede herinnering en vervolgens een aanmaning sturen. Op internet vindt u verschillende voorbeeldteksten die u als inspiratie kunt gebruiken.

Incassobureau inschakelen

Werkt een tweede herinnering of aanmaning nog steeds niet? In dat geval kunt u ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen. U denkt wellicht dat dit veel geld kost, maar het incassobureau heeft de mogelijkheid om buitengerechtelijke incassokosten voor particulieren op te stellen. Dit kan dus zonder tussenkomt van een rechter, maar uiteraard zitten er wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Een goed incassobureau is zich bewust van deze voorwaarden en weet ook welke wetten er gelden. We raden u dan ook aan om naar een incassobureau te gaan als een tweede herinnering of aanmaning niet slaagt.

Er zijn veel incassobureaus waarbij u alleen kosten moet betalen wanneer het bedrag ook daadwerkelijk wordt geïncasseerd. Op die manier loopt u minder risico. Op internet vindt u een overzicht met verschillende incassobureaus.